© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
NIGHTHAWKS
info band: Nighthawks

© Rootsville 2019

Opgepast we hebben het hier niet over de blues formatie met Mark Wenner in de rangen maar over een totaal iets anders. "Nighthawks" is een NU Jazz collectief met daarin trompettist Reiner Winterschladen en bassist Dal Martino. Voeg daarbij nog Jörg Lehnardt op gitaar, Jürgen Dahmen op keyboards en percussie en ook nog Thomas Alkier op drums.

De twee kernleden Dal Martino en Reiner Winterschladen leren elkaar kennen tijdens het oprichtingsconcert van de formatie "Trance Groove" en zouden voortaan enkele concerten en opnames samen uitvoeren. Hun interactie condenseert in de zin van een muziekproductie voor de film "Samantha". Uit de delen van de filmmuziek ontstaan ​​langere tracks en zo ontstond in 1998 het album "Citizen Wayne", een album dat werd uitgeroepen als "Fusion CD of the Year 1998".

Na het succes van "Citizen Wayne" bracht de band in 2001 hun meest succesvolle album "Metro Bar" uit en bereikte in hetzelfde jaar meteen #3 op de Duitse jazzkaarten. Bij Warner Music brachten ze in 2004 het album "As the Sun Sets". Vanaf nu kan de band ook live op tournee worden ervaren. In 2007 bracht de Nighthawks hun vierde album uit op het label Herzog Records met als titel "4". Dit klinkt veel experimenteler en scheidt zich af van de vorige producties. In hetzelfde jaar brengen ze de LP "Selections" uit.

Het zesde album "Today" released in 2010 is weer gebaseerd op het begin van de band. Het combineert het originele geluid van de "Nighthawks" met de muzikale ideeën die ze konden samen brengen tijdens hun wereldwijde concerttournees. In 2011 speelden ze op het hoofdpodium van het Elbjazz-festival in Hamburg. De audio- en video-opname van dit concert werd in februari 2012 op CD / DVD uitgebracht met als titel "Live In Hamburg". De albums "Metro Bar", "As the Sun Sets" en "4 "verkocht elk meer dan 10.000 keer in Duitsland, zodat de band in 2005, 2011 en 2013 elk een Duitse Jazz Award in goud in ontvangst namen. In 2014 volgde er het album "Rio Bravo" en "707" aka "The Boeing Album" werd uitgebracht in 2016.

De muziek van de "Nighthawks" bestaat uit elementen van jazz, Dancefloor en Chill-out. De muziekstijl kan ook worden samengevat onder de naam "Nu Jazz". De naam werd ontleend aan het schilderij van de Amerikaanse schilder Edward Hopper. Naast internationala podia als in Dubai, Luxemburg, Hamburg, Keulen en het jazzfestival in Maaseik (2007) luisterden deze "Nighthawks" ook al meerdere zomers het podium van "De Knoet" te Aarschot op. (concert report)


Reiner Winterschladen en Dal Martino
photo credits:
Hans Starck

concert verslag 11-08-2018
lees meer