© Rootsville.eu

SPOTLIGHT ON
TUB_THUMPER RECORDS

more info: Tub-Thumper

© Rootsville 2018

Er zijn in ons muzikaal verleden wel enkele labels en opname studio's ontstaan die meteen hoge ogen gooiden door naar buiten te komen met hun eigen sound. In de blues scène hadden we zo naast Chess ook nog "Excello Records". Een label dat werd opgericht in Nashville door Ernie Young. Het ontstond als dochtermaatschappij van het Gospel label "Nashboro".

Enkele blues artiesten die onderdak vonden bij "Excello Records" waren onder meer Slim Harpo, Karie Webster, Lonnie Brooks, Carol Fran, Lightnin' Slim en Lazy Lester.

Een soul label dat ook blues uitbracht was zonder meer het iconische "Stax Records". Dit label werd in eerste instantie opgericht als "Stalellite Records" in 1957 en ging pas in 1961 als "Stax Records" de wereld rond. De oprichters waren broer en zus maar ook zakenpartners Jim Stewart en Estelle Axton. Hun doel bestond er in om een eigen sound in de Southern- en Memphis soul te creëren. De eigenschap van "Stax Records" was het gebruik van één studio en één apparatuur set-up dat kon gebruikt worden door een zelfde groep van studiomuzikanten wat tot een eigen zeer herkenbare sound resulteerde.

Door de plotse dood van hun grootste ster Otis Redding en het beëindigen van de distributie deal met "Atlantic Records" in 1968 kreeg het label een nieuwe mede-eigenaar, Al Bell. Dit om competitief te blijven tegen dat andere soul label "Motown Records". Albert King was één van de grote blues namen bij "Stax Records".

In 1959 kwam Berry Gordy Jr. "Tamla Records" op te richten welk in 1960 werd opgenomen in de "Motown Record Corporation". Ook dit label kende zijn eigen ontwikkeling in de muziek door en werd zo ook bekend als "Tamla Motown". Hun eigen Motown sound verkregen ze door hun soul music te laten beïnvloeden door pop. In de 60-tiger jaren kon je stellen dat "Tamla Motown" één van de meest herkenbare sound kwam te creëren.

Door toedoen van de "Detroit Riots" in 1967 en het verlies van hun songwriters team "Holland-Dozier-Holland" verhuisde Berry het label richting LA Californië waardoor er een participatie werd genomen in de film en televisie wereld. In 1994 werd het label verkocht aan "PolyGram".

Drie "record labels" die groot werden door hun eigen specifieke sound en laat dit nu ook het doel zijn van Bert "Bird" Stevens. Sting schreef in 1987 het nummer "An Englishman in New York" waar hij mee wilde aantonen dat ondanks beiden bijna dezelfde taal spraken er toch wel enkele verschillen in taal en cultuur merkbaar waren. Bert liet de liefde zegevieren en verhuisde zo ook van zijn België richting Nederland en ook hier waren er verschillen in taal en cultuur. Zo stond er naast het brood ook nog Verkade beschuit op tafel bij het ontbijt. Ook als bassist kwam "Bird" Stevens meer en meer aan zijn trekken in Nederland en kwam zo terecht bij "Little Steve & Big Beat". Naast zijn haast onvermijdelijke verschijning "on stage" als de bassist met eeuwige zonnebril ontwikkelde Bert ook nog zijn andere skills, en dit was werken als technicus aan de knoppen in een opname studio.

Het Label "Tub _Thumper Records" werd al eerder opgericht door Bert en Peter Biesmans in 2009 voornamelijk voor het uitbrengen van eigen werk.

In eerste instantie werkte Bert nog op verplaatsing zoals in het "Roots House" van Patrick Cuyvers in het Belgische Hechtel-Eksel. Stilaan ontwikkelde hij ook de drive om zijn eigen opname studio in Nederland op te richten en deze kwam recentelijk ook tot stand.

Ook Bert gaat er van uit dat het niet meteen "state of the art" moet zijn en dat je in navolging van "Excello Records" en "Stax Records" het met gebruik van één studio en één apparatuur set-up de warme en bijna onuitwisbare sound van de good old days kan bekomen. We hebben wel allemaal de mond vol van hoe simpel het vroeger allemaal was en hoe we met z'n allen juichen dat het warme vinyl terug zijn kop komt op te steken. Met dit doel voor ogen kwam Bert Stevens zijn opname studio voor "Tub_Thumper Records" op te richten. Door het opnemen "in the box" en het mixen met een vintage taperecorder en o.a. old school tube pre amps en eq's uit de jaren 60 kwam Bert tot zijn eigen warme sound.

"I Heard It Trough The Grapevine" dachten enkele muzikanten die al vlug de weg richting "Heeswijk-Dinther" vonden. Recent passeerden in Bert's studio nog Nathan James en werd er de nieuwe kerstsingel van Kate Riggins ingeblikt. Ook wij van "Rootsville" werden nieuwsgierig en trokken zo nog maar eens de grens over om het met eigen ogen en oren te gaan vaststellen.

Diezelfde dag kwam gitarist Richard van Bergen er opnemen met zijn gloednieuw project dat op korte termijn wel naar buiten zal worden gebracht. Ook Richard en zijn trio vonden elkaar in die zelfde redenering van Bert hoe een opname zou moeten klinken. Hier bij "Tub_Thumper Records" zijn de recente albums die werden opgenomen die van "Lon Eldrigde & Steven Troch" met het album "Cool Iron". Ook het nieuwste album van  "Steven Troch Band" "Rhymes For Mellow Minds" werd er gemixed en de rockabilly kid "Shorty Jeston and the Racketeers" brachten eveneens hun debuutalbum uit bij "Tub_Thumper Records".