© Rootsville.eu

Spotlight on...

Zora Young (US)

Gevarenwinkel festival 2007 met 'Women Of Chicago Blues'
© Freddy Vandervelpen

Zora Young werd op 21 januari 1948 geboren in Wespoint Mississippi als een ver familielid van Chester Arthur Burnett aka Howlin’ Wolf. Toen ze 7jaar oud was verhuisden haar ouders richting Chicago. Gebeten door het muziekvirus ging zeaan de slag inhet gospelkoor van de ‘Greater Harvest Baptist Church’. Het was pas toen haar tienerjaren achter haar lagen dat ze aan de slag ging als zangeres van rhythm ’n blues. Het was ook dan pas dat ze aan de zijde van bluesnamen als Junior Wells, Buddy Guy, Albert King en BB King ging optreden, om er maar een paar te noemen. Met namen als o.a. Willie Dixon, Paul DeLay en Maurice John Vaughan heeft ze in die periode ook samen albums opgenomen.

In 1982 toerde ze door Europa samen aan de zijde van ‘sisters’ Bonnie Lee en Big Time Sarah. In Parijs werd toen van 15 tot 17 februari op het EPM Label het album ‘Blues With The Girls’ ingeblikt, toen nog het oude vertrouwde vinyl. Een album met nummers van Sonny Boy Williamson II, Willie Dixon, Jimmy Reed en Muddy Waters maar ook met haar eigen nummer ‘I Feels So Bad’. Een album waarop ook de medewerking werd gegeven van Hubert Sumlin.

Het was pas in 1991 dat ze samen met Colin Linden de studio introk voor de opnamen van haar eerste solo album ‘Travelin’ Light’. In 1993 werd dit album nog eens uitgegeven door Deluge Records en in 1996 door SKYRA. Op dit album zijn liefst 7 van de 10 nummers door Zora zelf geschreven zoals de titeltrack van het album en ‘Daughter Of a Son-Of-A-Gun’. Een album waarop haar liefde voor de Chicago Blues duidelijk is waar te nemen.

Het was wachten tot 2000 om een volgend album van Zora Young te kunnen kopen. Ze verhuisde toen ook naar Delmark Records voor de opnamen van ‘I Learned My Lesson’. Ook op dit album verschijnen 5 nummers van haar hand al kunnen we stellen dat dit album niet echt onder de noemer Chicago Blues viel. Het was eerder een mix van blues en soul met ook Tina Turner haar ‘Nutbush City Limits’. De titeltrack van dit album werd geschreven door Johnny Copeland en Ken Saydak en hierop vinden we ook het mooie ‘Dahm Your Eyes’ en 'Blues Falling Down Like Rain' op terug. Rock ’n Roll is ook terug te vinden op deze ‘I Learned My Lesson’ en daarvoor gaat ze te leen bij Chuck Berry voor diens ‘Living In The USA’.

Bij datzelfde Delmark kwam in 2005 haar album 'Tore Up From The Floor Up' uit. Deze uitgave werd weerom een mix met voornamelijk blues en soul. Om het wat steviger te laten overkomen nam ze op dit album Don Robey zijn ‘Aces Of Spades’ onder handen. Nummers ook van BB King en Muddy Waters vinden hun plaatsje op dit 12-tracks tellende album maar het mooiste komt van haar versie van Tony Joe White zijn ‘Rainy  Night In Georgia’, een nummer dat in 1973 ook al prachtig gecoverd werd door Gladys Knight & The Pips.

2009 zou tot nu toe één van de productiefste jaren worden van deze Zora Young met maar liefst 2 albums. Het eerste werd uitgebracht in het voorjaar van 2009 met als titel ‘Sunnyland’ en werd opgenomen in 2008. Hierop grijpt Zora Young terug naar de oudere generaties van blues muzikanten zoals Hubert Sumlin, Sam Burckhardt en Chuck Parrish. Dit album werd uitgegeven bij ‘Airway’ en opent met het uitgelaten bluesje ‘Bad Track Record’, een nummer dat ze zelfs schreef alsook ‘Foodball Widow’. Op deze release vinden we ook oudere nummers op terug maar ook Sam Burckhardt zijn ‘Sunnyland’, één van de twee instrumentale nummers zo als ook Hubert Sumlin zijn ‘Blues For Hubert’.

Op het eind van 2009 neemt Zora Young een album op met de titel ‘The French Connection’. Dit maal wordt het album terug uitgegeven bij het vertrouwde Delmark. Voor mij persoonlijk één van haar beste albums omwille van de sterke covers die hierop te vinden zijn, zoals ‘Better Be Ready’ en een ‘live versie van Kokjo Taylor’s haar cover van Wang Dang Doodle. In 2014 zou deze Zora Young genomineerd worden voor de ‘Koko Taylor Award’ tijdens de ‘Blues Music Awards’. Van Sunnyland Slim zijn ‘Goin’ Back To Memphis’ staan er zelfs 2 versies op deze uitgave. Nog een omperkelijke keuze hier is Bod Dylan zijn ’Tonight I’ll Be Staying Here With You’. Dit album werd opgenomen met de samenwerking van bobby Dirninger en met de uit Parijs afkomstige 'Natural Blues Band'.

Wanneer Zora Young in Europa op ‘tour’ is doet ze dat met regelmaat aan de zijde van Hammond specialist Raphael Wressnig. Dit project valt onder de noemer ‘Women Of Chicago Blues’. Met die ‘Women’ werd er in 2007 nog een intense ’tour’ afgewerkt samen met Deitra Farr en Grana Louise en waren ze hier nog te zien op Gevarenwinkel.

Oktober 2015 wordt bij ELROB Records het album 'Friday Night' uitgegeven. Voor de opnamen van dit 11 track tellende album ging Zora Young samenwerken met Little Mike and The Tornadoes. Een album waarop we covers terugvinden van Otis Spann en Chester Burnet aka Howlin' Wolf. Een album waar ook nummers opstaan van de hand van Michael Markowitz aka Little Mike.
Little Mike and The Tornadoes zijn een band afkomstig uit de bluesscène in de 'Big Aplle' en staan gekend voor hun mix van powerblues en rock 'n roll. Little Mike en Zora Young kennen elkaar al heel wat jaar en het is dan vanszelfsprekend dat zulke vriensdschapsband resulteert in een album....

CD report Zora Young & Little Mike and the Tornadoes.

more info:

Delmark Records

Frank Roszak Promotions