© Rootsville.eu

Tribute to
Amos Milburn
(01-04-1927 - 03-01-1980)


Amos Milburn was een Amerikaanse Rhythm & Blues pianist die tijdens de jaren 40 en 50 veel succes oogstte. Hij werd geboren in Houston Texas op 01 april 1927 en zou ook in hetzelfde Houston overlijden op 03 januari 1980.

Als vijfjarige uit een groot gezin wist Amos al op de piano te tokkelen. Al vroeg ging Amos Milburn in dienst in de Navy waar hij meer dan eens werd onderscheiden. Na zijn dienst in de Navy ging hij samen met een 16-koppige band spelen in Jazz en blues clubs. In 1946 werd hij opgemerkt door Alladin Records in LA. Twee jaar later in 1948 noteerde hij zijn eerste van 19 top hits met ‘Chicken Shack Boogie’.

Later volgde er enkel ‘drinking songs’  die stuk voor stuk in de R&B charts terecht kwamen waarbij zijn bekendste ‘One Scotch, One Bourbon, One Beer’ was. Amos Milburn vervoegde later Charles Brown in zijn ‘Southern Concert Tour’. Na een solo carrière keerde hij in 1956 terug richting Houston maar verder succes bleef uit. Zelfs een overstap naar Ace Records bracht daar weinig verandering in.

Amos Milburn ging optreden met Johnny Otis maar door een aanval kon hij nog amper piano spelen. Een tweede aanval bracht met zich mee dat er een been moest worden geamputeerd. Op 52-jarige leeftijd werd een derde aanval hem fataal.