© Rootsville.eu

Tribute to
Arthur Crudup
(24-08-1905 - 28-03-1974)


Arthur ‘Big Boy’ Crudup (24 augustus 1905, Forest, Mississippi) was een typische delta blueszanger. Zijn vader was een dagloner/muzikant. Jonge Arthur werkte als manusjes-van-alles op farms en in zijn vrije tijd zong hij in het kerkkoor en in gospelgroepen.

Hij begint zijn loopbaan als blueszanger in Clarksdale. Als lid van de Harmonizing Four, een gospelgroep, belandt hij in 1939 in Chicago, waar hij besluit het kwartet te verlaten. Spelen op straathoeken brengt echter geen brood op de plank. Lester Melrose, bluesproducer van RCA, vond hem op straat, wonend in een houten krat onder een brug. Pure armoede, dus…

Voor RCA, op het Bluebird-label, maakte hij in 1941 zijn eerste opnames. In 1946 nam hij een nummer op, dat zijn leven had moeten veranderen: That’s All Right Mama. Zelf beweerde hij dat hij de song in 1932 schreef. Hij bleef opnemen voor Bluebird, hoewel zijn samenwerking met Melrose reeds in 1947 wegens een dispuut over royalties.

Na iedere plaatopname (Ace Records, Checker Records, Trumpet Records, Fire Records, Delmark Records) moest hij noodgedwongen als arbeider blijven werken. Dat deed hij in en rond Nassawadox, een onooglijk gat in Virginia. Het werd nog erger toen in 1954 een jong broekventje zijn versie van Crudup’s That’s All Right uitbracht. Elvis’ eerste single kende succes, dus drong Arthur bij Melrose nogmaals aan op royalties. Noppes… Inmiddels hadden ook anderen (BB King, Bobby ‘Blue’ Band) nummers van hem (o.a. Mean Old Frisco, Rock Me Mama) met succes opgenomen. “I was making everybody rich and here I am… poor”…

In 1965 kreeg hij, tot zijn ontsteltenis, het etiket “The father of rock ‘n’ roll” op geplakt.

In 1971 weigerden de uitgevers van That’s All Right een cheque van $60.000 aan royalties te ondertekenen. Ondanks een paar buitenlandse toernees (Engeland in 1969, Australia in 1972), erkenning vermits o.a. Rod Stewart, Canned Heat, Johnny Winter, Elton John zijn nummers coverden, stierf hij op 28 maart 1974 als een arm man.