© Rootsville.eu

Tribute to
Blind Boy Fuller
(10-07-1907 - 13-02-1941)


Blind Boy Fuller werd in Wadesboro (North Carolina) op 10 juli 1907 geboren als Fulton Allen.

Over de eerste jaren van zijn leven is niet veel bekend. Hij is tussen 1903 en 1911 geboren. Bluesonderzoeker Bruce Bastin houdt het op 10 juli 1907.

Toen zijn moeder stierf vertrok het gezin naar Rockingham, waar Fuller Cora Mae Martin leerde kennen. Hij trad in 1926 met haar in het huwelijk. Hij was 18, zij nog maar 14 jaar oud. Kort daarna werd Fuller volledig blind, waarschijnlijk veroorzaakt door een tumor.

Blind Boy Fuller was een van de populairste artiesten van de Piedmont blues, waartoe ook zijn mentor Reverend Gary Davis, Blind Willie McTell en Blind Blake worden gerekend. Hij was zo populair dat na zijn dood Brownie McGhee korte tijd onder de naam Blind Boy Fuller No.2 optrad, zo meeliftend op de populariteit van Fuller. De song Trucking my blues away gaf Amerika het bekende gezegde Keep on trucking. Fuller liet zich vaak door Sonny Terry begeleiden op mondharmonica.

Fuller had een snel leven, en stierf op 33-jarige leeftijd in 1941. Bekende nummers zijn "Rag Mama Rag," "Trucking My Blues Away," en "Step It Up and Go." Door zijn populariteit zijn veel nummers van Fuller op platen terug te vinden. Hij bleef dicht bij de traditionele blues, en veel van zijn repertoire en stijl wordt door artiesten uit North Carolina en Virginia nog steeds gebruikt.