© Rootsville.eu

Tribute to
Blind Lemon Jefferson
(24-09-1893 - 19-12-1929)

Blind Lemon Jefferson werd op 24 september 1893 geboren als Lemon Henry Jefferson in Texas. Hij was een groot blues en gospel zanger in de 20-tiger jaren en kreeg toen ook de nickname ‘Father Of The Texas Blues’. Als de jongste uit een gezin van zeven werd Jefferson blind geboren als de zoon van Clarissa en Alex Jefferson . Bij geboorten einde 19de eeuw kwam het nog al eens tot een dispuut over de juiste geboortedatum en ook bij Blind Lemon is dit het geval. Het is door zijn oproep bij het leger dat hijzelf zijn geboorte datum opgaf zoals we die nu kennen.

In het begin van de 20ste eeuw verhuisde hij richting Dallas TX en begon te spelen als straat muzikant.  Hij werd gekend door het zingen in een dialect dat ‘Deep Ellum’ werd genoemd, eigen aan de buurt in Dallas waar hij woonde. Zijn hoge stem en eigen gitaarspel werden een kenmerk voor deze Blind Lemon Jefferson en zijn nummers werden gespeeld in diverse stijlen, gaande van Honky Tonk tot Country Blues.

Tussen 1926 en 1929 nam hij zowat 100 nummers op en speelde ook samen met Leadbelly. Zijn eerste gospel nummers nam hij op onder de naam Deacon L.J. Bates. Bijna zo goed als alle nummers werden opgenomen bij Paramount Records dat destijds niet zo een goede reputatie kende in kwaliteit. In 1926 werden zijn hits ‘Got The Blues’ en ‘Long Lonesome Blues’ heropgenomen in betere omstandigheden. Ongelukkig over zijn inkomsten verhuisde hij dankzij Mayo Williams naar ‘Okey records’ waar hij ‘Matchbox Blues’ opnam.

In 1927 verhuisde hij al terug naar Paramount en onder de vleugels van producer Arthur Laibly nam hij ‘See That My Grave Kept Clean’ op, een nummer dat het tot een van zijn klassiekers bracht. Jefferson overleed op 12 december 1929 door het falen van een hartspier al doen de geruchten de ronde dat hij werd vergiftigd. Hij werd begraven op het Wortham Negro Cemetery in een vrijwel naamloos graf dat pas in ere werd hersteld in 1967. Later in 1997 kreeg hij een nieuwe granieten grafsteen en werd het kerkhof omgedoopt tot Blind Lemon Memorial Cemetery. Vanaf toen wordt zijn steen onderhouden door de gemeenschap van Wortham TX.

In de Rock 'n Roll Hall Of Fame werd zijn nummer 'Matchbox Blues' opgenomen en in 1980 werd Blind Lemon Jefferson opgenomen in de Blues Hall Of Fame.

Zijn uitgebrachte nummer kan je vinden op deze link