© Rootsville.eu

Tribute to
Charles Brown
(13-09-1922 - 21-01-1999)


Charles Brown werd op 13 september 1922 geboren in de staat Texas. Hij werd later bekend door zijn ‘soft-tone’ piano spel en zijn grootste hits waren ‘Merry Christmas Baby’ en ‘Driftin’ Blues’. Als opleiding genoot deze Tony Russell Brown klassieke opleiding op de piano maar werd toch na zijn studies scheikunde leraar.

In 1943 verhuisde hij richting Los Angeles en door het wegvallen van Nat King Cole bij Johnny Moore Three Blazers  werd hij de pianospeler en stem van deze groep. In 1945 nam hij met deze ‘Blazers’ het nummer ‘Driftin’ Blues’ op, een hit die zich behoorlijk wist te settelen in de Billboard Charts. In 1948 verliet hij deze band om zijn eigen Trio te vormen samen met Eddie Williams en Charles Norris. Met zijn eigen Trio had deze Charles Brown nog verschillende successen zoals ‘Black Night’ dat liefst 14 weken op nummer 1 bleef.

Zijn laatste grote hit was ‘Hard Times’ uit 1952. In de jaren ’80 toerde hij nog met een ensemble bestaande uit Clifford Solomon, Ruth Davies en Gaylord Birch in het voorprogramma van Bonnie Riatt. Charles Brown is opgenomen in de Rock ’n Roll Hall Of Fame en overleed door hartfalen op 21 januari 1999.