© Rootsville.eu

Tribute to
Elmore James
(27-01-1918 - 24-05-1963)


Elmore James werd op 27 januari 1918 geboren als Elmore Boorks in Richland MS. Op zijn tiende leerde hij blueszingen en gitaarspelen op een zelfgemaakte gitaar. Hij speelde samen met mensen als Robert Johnson en Sonny Boy Williamson I. Hij debuteerde in 1951 met plaatopnames voor Lillian McMurry’s Trumpet Records en werd één van de exponenten van de Chicago blues. Hij nam meer dan 100 nummers op en werd weldra bekend als King of the Slide Guitar. Met zijn rauwe scheurende muziek en soulvolle stem legde hij mee de basis voor wat later de rock-'n-roll ging worden. Bekende nummers zijn Talk to me baby, Look on yonder wall, Shake your moneymaker, Madison Blues, Sky is crying.

Elmore James was een verlegen persoonlijkheid die door de opnametechnici over zijn schroom werd geholpen door hem te laten denken dat hij aan het repeteren was op het moment dat er eigenlijk opnames plaatsvonden. De mosterd haalde hij bij Robert Johnson en Tampa Red en werkte eerst als sideman bij Sonny Boy Williamson II en hun geamelijke vriend Willie Love. Zijn solo debuut maakte hij met 'Dust My Broom' van Robert Johnson en werd in 1952 een R&B hit. Zijn backing band noemde hij de 'Broomdusters'.

Er zijn geen opnames van Elmore James bewaard gebleven uit de periode 1929 en 1952. Toch wordt hij zelfs door Little Richard bestempeld als een rockartiest. Ook Jimi Hendrix zegt door hem beïnvloed te zijn. The Allman Brothers Band speelde Done Somebody Wrong en One Way Out van hem en Chairmen of the Board wijdde Elmo James aan hem. Ook Eric Burdon, ex zanger van The Animals, heeft een nummer over hem geschreven, genaamd No More Elmore. Gitarist Jeremy Spencer kopieerde zijn stijl op de eerste Fleetwood Mac platen met covers van Coming Home en Shake your moneymaker. Ook werd het nummer Dust My Broom gebruikt in de film The Wolf of Wall Street (2013).

James werd in de Mississippi Musicians Hall of Fame opgenomen. In 1963 overleed hij aan een hartaanval, aan de vooravond van zijn comeback. Hij werd begraven op het 'Newport Baptist Church Cemetery' in Ebenezer MS.