© Rootsville.eu

Tribute to
Etta James
(25-01-1938 - 20-01-2012)


Jamesetta Hawkins aka Etta James zag het levenslicht op 25 januari 1938. Omdat haar moeder slechts 14 was toen ze beval van Etta was haar jeugd voor de kleine Jamesetta zeker plezierreisje. Haar vader zou Minnesota Fats zijn maar absolute zekerheid is daar nooit over geweest. Eén ding stond wel vast en dat was dat de kleine Etta kon zingen als een engel en op haar vijfde stond reeds in de sterren geschreven dat een zangcarrière voor haar was weggelegd.

In 1950 verhuisde ze met haar familie richting Californië en in 1954 nam ze met Johnny Otis en haar groep The Peaches een eerste nummer op met als titel ‘The Walflower’ en met als ondertitel ‘Roll With Me Henry’. De naam van haar groepje zou ook aanleiding geven tot haar nickname Miss Peaches.

Haar solo carrière startte in 1955 met diverse hits tot gevolg. Eén van de eerste hits als Etta James was ‘Good Rockin’ Daddy’. Het was pas in 1960 toen ze bij Phil & Leonard Chess tekende dat ze echt bekendheid verwierf. Ze zong onmiddellijk enkel hits bijeen met als grootste wel ‘At Last’, een nummer dat ook nu nog door vele jazz en bluesartiesten wordt gecoverd. Alhoewel ballads als deze haar roem bezorgden wilde Etta James meer naar het rockende genre toewerken en de gospel ‘Something’s Got A Hold on Me Now’ werd in 1962 een hit.

In die tijd werd haar carrière een beetje overschaduwd door een drugprobleem, maar toch bleef ze doorzetten en in behaalde ze zelfs een Grammy nominatie. Toen Chess veranderde in Muscle Shoals werd haar muziek meer jazzy getint  en kwam op de B-side van Tell Mamma het nummer ‘I’d Rather Go Blind’ te staan. Na de Chess periode tekende Etta James een contract bij Warner Brothers records en werd er aan een nieuwe weg getimmerd voor haar.

In 1994 nam ze het album ‘Mistery Lady’ op, een album dat was geïnspireerd op het leven van Lady Day aka Billie Holliday, een album waar ze een grammy mee verdiende zoals ook voor’Let’s Roll’ uit 2004. In 2003 kreeg ze voor haar werk  een Grammy Lifetime Achievement Award. Haar grotste hit in het moderne tijdperk is zonde meer een cover van Muddy Waters. Deze ‘I Just Wanna Make Love To You’ werd door Coca Cola gecommercialiseerd door een reclamespot.

Etta James overleed aan leukemie op 20 januari 2012.

Kleinere en minder bekende hits als 'Tough Lover' vinden nu een nieuw leven in covers bij L'il Gizelle en ook op de laatste van Nick Curran (february 2010) kan je dit nummer terug vinden