© Rootsville.eu

Tribute to
John Lee Hooker
(22-08-1917 - 21-06-2001)

John Lee Hooker werd geboren in Clarksdale (Mississippi) op 22 augustus 1917 en mag tot één van de meest invloedrijke invloedrijke Amerikaanse blueszanger, gitarist en songwriter worden gerekend. Hij geldt als een belangrijke vernieuwer van de blues. Bekende nummers van Hooker zijn onder andere Boom Boom en I'm in the Mood.

Hooker begon zijn carrière in 1948 met de hitsingle "Boogie Chillen", opgenomen in een studio nabij de Wayne State Universiteit. Hij voerde vooral solo liedjes uit en werd populair bij de blues-aficionados, folkfans uit de vroege jaren 60. Tevens wist hij ook de blanken te bekoren.

In 1989 begon hij een groepssessie met een aantal muzikanten, onder wie Bonnie Raitt en Carlos Santana, om The Healer op te nemen. Daarnaast werkte hij samen met onder anderen Miles Davis, Bonnie Raitt en Los Lobos. Hooker heeft ook verscheidene liedjes opgenomen met Van Morrison, zoals Never get out of these blues alive, The healing game en I cover the waterfront. Ook trad hij verscheidene keren op met Van Morrison, waarvan sommige nummers op het live-album A night in San Francisco te vinden zijn.

John Lee Hooker heeft gedurende zijn leven meer dan 100 albums opgenomen. De laatste jaren van zijn leven vertoefde hij rond de baai van San Francisco, in Californië, waar hij een nachtclub toestemming had gegeven om de naam 'Boom Boom Room" te gebruiken, naar één van z'n hits.

Hookers laatste opname vond plaats met de Italiaanse zanger Zucchero in de lente van 2001. Hooker werd ziek vlak voor hij aan een tour door Europa wilde beginnen, in 2001. Hij stierf niet lang daarna op 83-jarige leeftijd op 21 juni 2001. Hooker liet acht kinderen, negentien kleinkinderen en vele achterkleinkinderen na.