© Rootsville.eu

Tribute to
Lead Belly
(29-01-1885 - 06-12-1949)


Huddy William Ledbetter werd geboren op 29 januari 1885 in het plaatsje Mooringsport en mag beschouwd worden als één van de meest invloedrijke personen in de blues. Hij werd bekend onder zijn artiestennaam Leadbelly en hoewel zijn nummers veelal onder deze schrijfwijze werden uitgebracht spelde hij zijn naam zelf als 'Lead Belly'.

Hij was de eerste zwarte zanger die door de blanke intellectuelen werd omarmd. Zijn repertoire was met name gericht op folk en blues. Tot zijn bekendste nummers behoren The House of the Rising Sun, The Midnight Special, Goodnight Irene, Cotton Fields, Black girl (In the pines) (Where did you sleep last night) en Black Betty. Leadbelly heeft lange tijd samengewerkt met Blind Lemon Jefferson en met John Lomax. In 1989 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame

Leadbelly zat verschillende jaren in de gevangenis en toen hij in 1916 wist te ontsnappen leefde hij een paar jaar onder de naam 'Walter Boyd'. Voor de moord op een man werd hij tot 30 jaar cel veroordeeld en in 1925 werd hem gratie verleend.

In 1930 werd Leadbelly veroordeeld wegens poging tot moord. In juli 1933 werd hij in de gevangenis bezocht door John en Alan Lomax, met wie hij honderden nummers opnam. In 1934 diende hij opnieuw een muzikaal gratieverzoek in, dat ingewilligd werd. Vervolgens ging hij toeren met Lomax. Nadat Leadbelly in 1940 Lomax had bedreigd met een mes, beëindigde deze de vriendschap.

In 1949 begon Leadbelly aan zijn eerste Europese tournee, maar werd ziek voordat hij deze kon afmaken. Later dat jaar overleed hij op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS in New York. Hij werd begraven in Caddo Parish (Louisiana).

Vele van zijn nummers werden gecoverd en de rockformatie Ram Jam hadden in 1977 een wereldhit met hun rockversie van Black Betty...