© Rootsville.eu

Tribute to
Lowell Fulson
(31-03-1921 - 07-03-1999)


Lowell Fulson was een bluesgitarist van de West Coast. Hij werd geboren op 31 maart 1921 in Tusla Oklahoma en bracht ook materiaal uit als Lowell Fullsom. Tijdens de 40 en 50-tiger jaren was hij naast T-Bone Walker één van de toonaangevende gitaristen van West Coast Blues.

Lowell heeft altijd gezegd dat hij afstamde van de Cherokee indianen. Op 18-jarige leeftijd speelde hij een paar maanden bij Alger ‘Texas’ Alexander maar verhuisde al vlug richting Californië waar hij eren band oprichtte met daarin een jonge Ray Charles en de saxofonist Stanley Turrentine. Zijn eerste opnamen kwamen uit bij ‘Swing Time Records’. In de fifties bracht hij materiaal uit bij ‘Chess Records’ en vervolgens bij ‘Kent Records’ en ‘Rounder Records’.

Lowell Fulson zijn bekendste hit is zonder meer ‘Three O’Clock Blues’ een nummer dat nu als ‘blues standard’ mag worden beschouwd. Elvis nam in 1960 zijn ‘Reconsider Baby’ op en ook Joe Bonamassa en Eric Clapton namen nummers op van hem.  Toen hij naar ‘Kent Records’ in LA verhuisde kwamen, daar nummers uit zoals ‘Black Night’ en ‘Tramp’. Dit laatste schreef hij samen met Jimmy McCracklin en werd nog een grote hit voor Otis Redding en Carla Thomas.

Zijn laatste opname was ‘Everyday I Have The Blues’ welke hij opnam in duet met Jimmy Rogers voor Atlantic Records. Op 77-jarige leeftijd overleed Lowell Fulson  door leverfalen en diabetes. Lowell Fulson werd begraven op het Inglewood kerkhof in Inglewood Californië.