© Rootsville.eu

Tribute to
Ma Rainey
(26-04-1886 - 22-12-1939)


Ma Rainey werd op 26 april 1886 in Colombus (Georgia) geboren als Gertrude Pridgett en werd later één van de eerste zangeressen die ‘live’ blues on stage wist te brengen. Tijdens de eerste 3 decennia van de 20ste eeuw genoot ze van een immense populariteit en haalde haar inspiratie uit gedichten van Langston Hughes en Sterling Brown. Ma Rainey werd ook ‘mother of the blues’ genoemd en werd de eerste vrouwelijke blues vocaliste.

Haar carrière startte in 1900 toen ze in het Springer Opera House in Georgia optrad als zangeres en danseres. Op 2 februari 1904 huwde ze met William ‘Pa’ Rainey en toerde ze samen met haar man als het echtpaar Pa en Ma Rainey. Een jaar na haar huwelijk werd ze ook geïntroduceerd in de country blues wat duidelijk merkbaar werd in haar repertoire.

In 1912 kwamen de Rainey’s in contact met youngster Bessie Smith die dankbaar gebruik maakte van de kennis van Ma Rainey. Ma en Pa Rainey kwamen in 1915 bij de Fat Chapelle’s Rabbit Foot Minstrels terecht en werden geboekt als de ‘Assassinators Of The Blues’.

In 1923 maakte Ma Rainey met de hulp van Mayo ‘Ink’ Willimas haar debuut bij het Paramount Label. Datzelfde jaar bracht ze samen met Lovie Austin ‘Moonshine Blues’ uit. Toen ze ‘See See Rider’ uitbracht maakte ze ook een duet met Louis Armstrong. Net zoals zoveel muzikanten in die tijd maakte ze haar reputatie waar door haar live optredens.

Door toedoen van haar opnames bij Paramount werd er een promo tour uitgewerkt en kreeg Ma Rainey een eigen band die de naam ‘The Wild Cats Jazz band’ kreeg. Met deze bezetting maakte ze ook haar debuut in het Chicago’s Grand Theater. Later nam ze nog diverse platen op met haar Georgia Jazz Band en werkte ze samen met Coleman Hawkins, Louis Arsmtrong en Tommy Ladnier.
Toen begin jaren 30-tig de Vaudeville achteruit ging bleef Ma Rainey ondanks alles optreden. Helaas stopte ze in 1935 met optreden en trok zich terug in Colombus waar ze nog haar medewerking verleend aan locale tenten als het Lyric Theater en The Airdome.

Ma Rainey overleed in Rome (Georgia) op 22  december 1939 al is de plaats van overlijden nog steeds een discussiepunt. Haar muziek kende nog een opwaardering in de film ‘The Color Purple’.