© Rootsville.eu

Tribute to
Mike Bloomfield
(28-07-1943 - 15-02-1981)


Mike Bloomfield werd op 28 july 1943 geboren in Chicago als Michael Bernard Bloomfield. Hij staat bekend als één van de eerste 'superstars' in de 60-tiger jaren. Als gitarist bestond zijn kenmerk er in krachtige instrumentale nummers te brengen en voor 1969 was het eerder een zeldzaamheid om hem te horen zingen. Alvorens aan zijn eigen bekendheid te gaan werken speelde hij in de mid jaren zestig aan de zijde van diverse grote namen in de blues scène. In 2003 stond hij bij 'Rolling Stone Magazine' op de 22ste plaats als beste gitarist 'All Time'.

In diezelfde sixties ontmoette Mike harper Paul Butterfield en gitarist Elvin Bishop. Met beiden zou hij later in 'The Paul Butterfield Band' spelen. In juni van 1963 ontmoette hij Bob Dylan met wie hij in 1965 een album kwam op te nemen. Bloomfield's Telecaster rifjes zouden model staan voor Dylan's 'Like a Rolling Stone'. Op het 'Newport Folk Festival' in 1965 zouden Bloomfield en The Paul Butterfield Band deze Bob Dylan begeleiden, dit zonder evenwel Paul Butterfield zelve. Enkele jaren later kwam hij de groep 'Electric Flag' op te richten maar deze band was geen lang leven beschoren.

Daarna richtte Mike Bloomfield zich nog uitsluitend op zijn solo carrière en was een veel gevraagd sessie muzikant. In 1973 kwam dan zijn 2de solo album uit met als titel 'Try It Before You Buy It'. Op 7 februari 1981 gaf Mike Bloomfield in het San Francisco State College zijn laatste 'live' optreden. Mike Bloomfield werd dood terug gevonden op 15 februari aan het stuur van zijn wagen. Een exacte verklaring werd nooit gegeven al bleek hij te zijn overleden aan een overdosis drugs.