© Rootsville.eu

Tribute to
Pee Wee Crayton
(18-12-1914 - 25-06-1985)


Pee Wee Caryton werd in Rockdale TX geboren op 18 december 1914 als Connie Curtis Crayton en kan bestempeld worden als één van de pioniers van West Coast Blues. Hij verhuisde al vlug richting Austin maar begon pas gitaar te spelen toen hij richting Californië verhuisde en zich zo in San Francisco kwam te vestigen. Hij was geïnteresseerd in de muziek van T-Bone Walker maar begon toch met het creëren van zijn eigen speelstijl.

In 1948 tekende hij een platencontract bij Modern Records. Een van zijn eerste opnamen was het instrumentale "Blues After Hours". De B-kant, de popballade "I'm still in love with you", en de snellere "Texas Hop" zijn nog enkele voorbeelden van zijn werk. Op 25 juni 1950 traden Crayton en zijn orkest op tijdens het zesde beroemde concert van de Cavalcade of Jazz in Wrigley Field in Los Angeles. Op dezelfde dag waren Lionel Hampton, het orkest van Roy Milton, te zien. Dinah Washington, Tiny Davis en Her Hell Divers en andere artiesten.

In de 50-tiger jaren ging hij verder met opnemen voor vele andere platenlabels, waaronder Imperial in New Orleans, Vee-Jay in Chicago en Jamie in Philadelphia. Er wordt gedacht dat hij de eerste bluesgitarist was die een Fender Stratocaster gebruikte, een instrument bespeelde dat hem werd gegeven door Leo Fender.

Bij Vanguard Records werd in 1971 het album "Things I Used to Do" uitgegeven en bleef Pee Wee eindeloos touren. Caryton woonde al jaren in Los Angeles waar hij in 1985 overleed aan een hartaanval en werd begraven op de begraafplaats van Inglewood Park.