© Rootsville.eu

Tribute to

Pinetop Perkins
(July 7, 1913 – March 21, 2011)


Pinetop Perkins werd op 7 juli 1913 geboren in Belzoni (Mississippi) als Joseph William Perkins en begon zijn carrière als gitarist waar al vlug door de fout van een vechtpartij een einde aankwam. Door zijn kwetsuur schakelde hij over naar piano en begon ook vaste luisteraar te worden op KFFA radio van Robert Nighthawk. Daar luisterde hij naar Sonny Boy Williamson's zijn King Bisquit Time.

In de 50-tiger jaren begon Pinetop Perkins te spelen bij Earl Hooker. Pinetop Smith nam in 1928 zijn nummer 'Pinetop's Boogie Woogie' op en in de periode dat Perkins bij Earl Hooker speelde nam hij dat nummer op in Sam Phillip's Sun Studio. Door het spelen van dat nummer werd ook de naam van Pinetop Perkins geboren. In 1968 werd hij terug gevraagd door Earl Hooker maar een jaartje later ging hij Otis Spann vervangen bij Muddy Waters.

Na 10 jaar bij deze band te hebben gespeeld richtte Pinetop Perkins samen met Willie 'Big Eyes' Smith de' Legendary Blues Band' op waarmee ze nummers opnamen tot begin 90-tiger jaren. In 2004 kreeg hij als 91-jarige een auto-ongeval zonder al teveel erge gevolgen. Tot aan zijn dood leefde hij in Austin Texas. Op 97-jarige leeftijd won hij een Grammy voor 'Best Traditional Blues Album' met het album 'Joined At The Hip'. Enkele maanden later overleed hij op 21 maart 2011, het jaar dat hij nog 20 concerten had geboekt. Hij was één van de laatste bluesmannen die Robert Johnson echt hebben gekend.