© Rootsville.eu

Tribute to
Son House
(21-03-1902 - 19-10-1988)


Son House werd op 21 maart 1902 geboren in Riverton als Eddie James 'Son' House. Door het vroeg scheidden van zijn ouders verhuisde hij richting Tallulah in Louisiana. Zijn doel was om predikant te worden van de baptistenkerk en startte reeds op 15-jarige leeftijd met prediken. Voor de gemeenschap aldaar werd bluesmuziek en zijn cultuur als zondig beschouwt waardoor hij op jeugdige leeftijd zich hiertoe aangetrokken voelde.

Door de muziek van Willie Wilson leerde hij zichzelf op 20-jarige leeftijd gitaar spelen. In 1927 wed hij schuldig bevonden aan doodslag en kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar waarvan hij er maar 2 heeft uitgezeten. Daarna verhuisde Son House richting Lula waar hij in contact kwam met Charley Patton, Willie Brown en Robert Johnson. Met Patton en Brown begonnen ze als trio in plaatselijke clubs op te treden.

In 1930 maakte House zijn eerste opnamen voor Paramount Records tijdens een sessie met Charley Patton. Deze verkochten echter slecht door de Grote Depressie. Wel bleef hij toeren met Patton en Brown, en gedurende deze tijd werkte hij ook als landbouwer.

Daarna verhuisde hij naar Rochester, waar hij werkte als portier en als kok voor de New York Central Railroad. Inmiddels was House gestopt als muzikant en in de vergetelheid gedreven toen hij in de jaren 60, gestimuleerd door de Amerikaanse folkblues-revival, werd herontdekt door het publiek. In de komende jaren nam hij verschillende studioalbums op en trok hij op diverse tournees door Amerika en Europa. Alan Wilson (Canned Heat) was een grote fan van deze Son House en in 1970 trad hij aan op het Montreux Jazz Festival.

In 1980 werd House opgenomen in de Blues Hall of Fame. Hij stierf in 1988 aan kanker in Detroit, waar hij sinds 1976 woonde.