© Rootsville.eu

Tribute to
Sonny Terry
(24-10-1911 - 11-03-1986)

Sonny Terry werd geboren als Terrell in Greensboro op 24 oktober 1941. Sonny Terry speelde voornamelijk mondharmonica, en combineerde zijn blaastechniek met typische stemgeluiden.

Op jonge leeftijd werd hij, als gevolg van diverse ongevallen, nagenoeg blind. Hij werkte met Blind Boy Fuller, en na diens dood met Brownie McGhee, waarmee hij tot in de jaren 70 populariteit genoot. Tijdens de opleving van de folk- en bluesmuziek in de jaren 60 waren Terrell en McGhee graag geziene gasten bij concerten en festivals, en zij werkten samen met artiesten en producenten uit die tijd als Woody Guthrie, Leadbelly, Pete Seeger, Champion Jack Dupree, Blind Gary Davis, Mississippi John Hurt, Big Bill Broonzy en Moe Asch.

Ondanks zijn naam in de 'folk music' als pure folk werd het succes met Brownie McGhee aanzien als 'jump blues'. In 1947 werkte hij mee aan de Broadway Comedy 'Finian's Rainbow' en stierf op natuurlijke wijze in Mineola (NY) op 11 maart 1986, drie dagen voor de release van de film 'Corssroads' waarin hij de cover 'Crosroads Blues' van Robert Johnson speelde.