© Rootsville.eu

Tribute to
Tampa Red
(08-01-1904 - 19-03-1981)

Tampa Red werd geboren als Hudson Whittaker op 8 januari 1904 en is gekend als een Chicago Blues muzikant. Hij is gekend door zijn slide op één enkele snaar. Een stijl die werd overgenomen door namen als Big Bill Broonzy, Muddy Waters en Elmore James. Tijdens zijn 30-jarige carrière had hij hits in de R&B charts, blues en hokum blues. Zijn meest gekende nummers zijn, Black Angel Blues, Anna Lou Blues, It Hurt Me Too en Love Her With a Feeling.

Zijn ouders kwamen te overlijden toen hij nog een kind was en daardoor verhuisde hij richting Tampa Florida. Hij werd grootgebracht door zijn tante en grootmoeder. In de twintiger jaren was zijn slide techniek al optimaal en dat deed hem verhuizen naar Chicago. In 1928 werd deze Tampa Red de eerste die gekend was door het spelen op National Steel resonator en kreeg later ook de nickname 'The Man With The Gold Guitar'.

Na 1932 speelde hij voornamelijk als studio muzikant voor namen als Sonny Boy Williamson, Memphis Minnie en Big Maceo.In 1934 tekende hij een contract bij Victor Records. In 1940 begon hij te spelen op een elektrische gitaar en in 1942 had hij een hit met 'Let Me PLay With Your Poodle'. In 1949 nam hij 'It Hurts Me Too' op een nummer dat later nog werd gecoverd door Elmore James.

Na de dood van zijn vrouw werd Tampa Red alcoholieker en stierf op 19 maart in Chicago.